Den blå huggormen!

Huggorm / Adder (Vipera berus)
En helt nyömsad huggormshanne kan i sällsynta fall vara så här blå!

Igår ville vi göra något annorlunda, även om vi som fågelskådare inte på något sätt lider brist på variation när vi är ute i fält och skådar fågel.
Sagt och gjort. Vi begav oss till Bokhultet i Växjö för att vara med på den exkursion som smålandsherpetologerna skulle hålla där. Våra förhoppningar stod i att kanske få se en och annan amfibie eller till och med en orm. Men vädret såg inte ut att vara det bästa. Det var grått och några få plusgrader. Regnet hängde i luften.

Huggorm / Adder (Vipera berus)
Melanism förekommer även bland huggormar, och det är inte helt ovanligt med svarta exemplar!

Knappt tio personer hade mött upp, och snart var vi på väg mot det första stenröset. Turligt nog bröt solen snart igenom de regntunga molnen och en gnutta hopp spreds i gruppen.
Erfarna herpetologer med tillstånd att handskas med reptiler i det vilda var med. Det tog inte lång stund innan de första två huggormarna kunde studeras både ingående och på nära håll. Den svaga solen hade tydligen förmått värma på tillräckligt för att djuren skulle komma fram ur sina gömmor.

Huggorm / Adder (Vipera berus)
Samma individ som ovan. Hos den här svarta huggormen syns lite blå nyanser och den arttypiska ljusa "mungipan". En Black-Adder!

Det hela blev en mycket trevlig upplevelse. I allt såg vi sju huggormar, varav sex var hannar. Som en extra bonus såg vi dem i en mängd färgvarianter, varav den blå hannen fick störst uppmärksamhet. Vi fick lära oss mycket om framför allt huggormar som vi inte visste förut!

Huggorm / Adder (Vipera berus)
Den här huggormen har en tämligen normal färgteckning. Men det "dimmiga" ögat tyder på att den inte har ömsat skinnet ännu. Även "fjället" över ögat ömsas i samma veva som resten av kroppen.

Huggorm / Adder (Vipera berus)
Förklaringen till att vi såg mestadels hannar är att honorna väntar tills senare då hannarna fått tid på sig att värma sin säd i vårsolen. Först då har de något att erbjuda när det ska till!

Huggorm / Adder (Vipera berus)
Dagens huggormshona! Hon har typiskt nog en brunare teckning och en annan form på svansspetsen.

Huggorm / Adder (Vipera berus)
Den blå huggormen ur ett ormvråksperspektiv! Kanske ett lämpligt motiv för ett "Alla hjärtans dagkort"!?

Huggorm / Adder (Vipera berus)
Den blå nyansen hos den här huggormen är inte unik, men sällsynt nog för att imponera på de mest erfarna herpetologer.

Posted by Lars Petersson at 8:19 PM