Drag på rödbröstade fåglar!

Igår lördag var det dags för drag! Otåligt hade landets först anträffade kaspiska pipare stått och väntat på södermanländska Mörkö ända sedan i tisdags. Alla som haft möjlighet, eller tagit sig möjligheten hade redan varit där under veckan. En del hade fått utstå eländigt väder eller långa håll. Somliga hade bjudits på närobsar från den relativt oskygga fågeln. En kaspisk pipare är inte särskilt stor, så för att få bra bilder krävs en gnutta tur med just avståndet mellan fotograf och objekt. Vi hade valt eftermiddagen, smått omedvetna om att solen då var på fel sida. Dessutom var ljuset till en början allt för hårt. Tålmodigt väntade vi på att piparen skulle komma närmare, men det ville sig inte riktigt. När solnedgången närmade sig bjöds det ändå på ett ganska behagligt varmt ljus över godsägarens åkrar...

Kaspisk pipare / Caspian Plover (Charadrius asiaticus)
Kaspisk pipare häckar på de västasiatiska stäpperna och flyttar vintertid till Afrika. Kul att någon ibland flyger fel...! Den här individen sågs även i Finland innan den otroligt nog upptäcktes på Mörkö!

På vägen upp till Mörkö mellanlandade vi på Visingsö. Den rödhalsade gåsen hade kommit dit redan förra helgen och snart sällat sig med de vitkindade gässen. Kul att se den här utpräglade tundragåsen i Småland. Värmedallret vid Erstadskärret blev svårbemästrat trots att vi kom ganska nära.

Rödhalsad gås  / Red-breasted Goose  (Branta ruficollis)
Rödhalsad gås är en mycket liten gås, till och med ännu mindre än de redan små vitkindade gässen...

Posted by Lars Petersson at 4:59 PM