Esmeraldas Woodstar!

Esmeraldas Woodstar (Chaetocercus berlepschi)

Esmeraldas Woodstar (Chaetocercus berlepschi)Det har gått en hel vecka sedan vi kom hem från våran månadslånga resa i Ecuador. Det är alltid en hel del att stå i efter en så pass lång tids bortavaro från Lillstugan, men nu känns det som man har börjat komma i fas med saker och ting. Det kan sägas att resan förlöpte i tre olika etapper. Huvudresan i södra Ecuador under tre veckor med kompisgänget och Roger som arrangör/guide. Vi hade ju alla skådat i landet tidigare, så nu koncentrerade vi oss på specialarterna och för min del att få så bra foton som möjligt på dessa. Sedan följde min och Anitas extravecka i Pichinchaprovinsen i nordväst. Målarten för Anita var Toucan Barbet och jag ville plåta loss ordentligt på alla kolibrierna i området, inte minst på den urläckra Sword-billed Hummingbird. Vi lyckades på det hela taget väldigt bra med alla våra föresatser. Vi såg totalt i gänget ca 77 arter kolibrier, låt vara att jag själv missade några av dessa. Men det blev i alla fall foto på de flesta! Den tredje etappen var en dags söndagsskådning i Everglades i Florida på hemvägen. Det är alltid kul att skåda i USA, och även om vi inte hann med så mycket så var det trevligt med lite omväxling i skådandet innan det bar av hemåt.

Ett av de fräckaste av alla kolibrimöten var med den diminutiva Esmeraldas Woodstar, hotad till sin existens på grund av sina små populationer. Den är endast 6 cm kort, näbb och stjärtpennor inräknade. Några arter är dock ännu mindre, bl.a. världens minsta, Bee Hummingbird som finns på Kuba.

Vi mötte Esmeraldas Woodstar i Ayampe som ligger nära stillahavskusten. Den lilla hannen återvände till sin gren gång på gång där han hade koll ut över reviret. Den satt dock lite högt upp i en sluttning, 15 meter från vår obsplats. 15 meter låter kanske nära, men för en fotograf kändes det lite långt när det rörde sig om en så liten fågel. Jag fick lov att klättra upp för den branta slänten, och den lilla revirinnehavaren lät mig komma ganska tätt inpå utan att han lät sig störas.

Esmeraldas Woodstar (Chaetocercus berlepschi)

Nu börjar jag ladda upp bilder i Ecuadorgalleriet, och det blir så småningom fler bilder som jag gillar lite extra från resan här.

Posted by Lars Petersson at 8:33 PM