God start på nya året!

Pale-headed Brush Finch / Atlapetes pallidiceps

Ja, det har inte blivit så mycket rapporterat från vår pågående södra Ecuadorresa hittills. Dagarna i fält är förstås intensiva och kvällarna går åt till välbehövlig avkoppling och genomgång av obsar och nertankning av bilderna till hårddiskar mm. Och när tiden väl infunnits sig för hemrapportering har alltför god mat och dryck gjort sitt till för att förhindra något vidare arbete vid datorn, om man säger så… Fotomaterial av Long-wattled Umbrellabird, Rufous-necked Woodrail, Orange-throated Tanager, Jocotoco Antpitta, Golden-plumed Parakeet, Red-faced Parrot, Neblima Metaltail och manga andra kommer att presenteras senare på hemsidan.

Men ikväll gör jag en extra ansträngning ändå! Årets första skådarinsats tilldrog sig i reservatet Yunguilla, beläget i en liten dalgång utanför La Union och mestadels uppodlad som på så många andra ställen. Det unika med det här stället är att här finns det Pale-headed Brush Finch, vars hela världspopulation endast uppgår till några hundra fåglar! När jag var i Ecuador senast 1995 hade den här arten inte setts på närmare 30 år, och fanns endast att beskåda i fågelboken. Men 1998 upptäcktes den igen, och har efter det bevakats av Fundacion Jocotoca och andra. Numera är vem som helst välkommen hit och kan få hjälp av reservatets ranger att hitta fåglarna.
Det är kul när en så hemlighetsfull och oåtkomlig fågelart plötsligt bjuder på sig och låter oss besökare bidra till dess fortlevnad…

Gott Nytt År!

Posted by Lars Petersson at 3:32 AM