Nya Guineasäcken är ihopknuten!

Nu står väskorna packade igen nere vid dörren. Snart lämnar vi Lillstugan för fyra veckor i Ecuador med massor av kolibrier, tangaror, antbirds och mycket annat. Så mycket nya arter blir det förstås inte. Jag var ju där i ett halvår 1995. Men en del nya lokaler och till och med arter har blivit kända för vetenskapen sedan dess, så visst kommer krysslistan ökas på. Nu längtar jag efter fotolägen!

Mountain Owlet-Nightjar (Aegotheles albertisi)
En Mountain Owlet-nighjar gömmer sig i undervegetationen!

Men först vill jag knyta ihop säcken ordentligt när det gäller sommarens resa till Västpapua. Sista anhalten på den turen var till Arfakbergen, känt framför allt för sina många paradisfåglar. Nu kändes det som vi faktisk hade lite otur med just paradisfåglarna i Arfak. De ville helt enkelt inte komma fram till sina spelplatser och vi satt ofta förgäves i timmar i de gömslen som fanns uppställda. En hel del regn hade vi förstås också, men det var ingen överraskning. Men det var så skönt att vi till slut lyckades se en av de riktigt häftiga arterna på Nya Guinea; Feline Owlet-nighjar. Utan den hade den här resan inte riktigt kommit i hamn...

Mountain Owlet-Nightjar (Aegotheles albertisi)
Ugglenattskärrorna är varken ugglor eller nattskärror, utan alldeles egna. Mer närbesläktade med kolibrier och seglare enligt nya rön! Fan tro't!

Vogelkop Bowerbird  (Amblyornis inornata)
En färglös Vogelkop Bowerbird. De samlade på färgglada blommor och bär förut. Nu tycks kapsyler och nudelpåsar stå lika högt i kurs!

Vogelkop Bowerbird  (Amblyornis inornata)
Bowerbirds bygger helt sanlösa arenor där hannen försöker impa på honorna med inredningsdetaljer!

Arfak Honeyeater (Melipotes gymnops)
Arfak Honeyeater vid dukat bord!

Perplexing Scrubwren (Sericornis virgatus)
Scrubwrens är små och anspråkslöst tecknade. Men en Perplexing Scrubwren har i alla fall ett kul namn!

Smoky Robin (Peneothello cryptoleuca)
Smoky Robin hittade vi på de högre höjderna i Arfak. Arten är en av Nya Guineas många tunga Robins!

Black Sicklebill (Epimachus fastosus)
En hona av Black Sicklebill hivar i sig frukten från en Pandanas. Hannarna av den här arten är skygga men deras kulsprutesång hördes på flera håll i Arfak!

Long-tailed Paradigalla (Paradigalla carunculata)
När den här Long-tailed Paradigallan dök upp passade mitt objektiv på att imma igen. Det kom olägligt, för arten är en av de mest eftersökta av Nya Guineas paradisfåglar.

Feline Owlet-nightjar (Aegotheles insignis)
Kronan på verket! Under de sista skådartimmarna på ön hittade faktiskt Seth en av resans absoluta höjdare. Feline Owlet-nightjar har fått namn efter de kattlika "morrhåren"!

Posted by Lars Petersson at 8:25 AM