Paradisaea!

Emperor Bird-of-paradise (Paradisaea guilielmi)
Det är tydligt att hannarna av Emperor Bird-of-paradise "dansar" och har full koll på sin koreografi i förhållande till varandra där uppe i trädtopparna!

Paradisaea är det största släkten i den fantastiska familjen paradisfåglar. 7 arter av drygt 40 närmare bestämt. Under sommarens Nya Guineatur lyckades vi få ögonen på 4 av dessa 7 ögonstenar, som ofta får utgöra själva sinnebilden av hur en riktig paradisfågel ska se ut. Det som ger ytterligare lite krydda åt den här kvartetten är att ett par av dessa arter bara finns i sällan besökta avkrokar. Alltså lite utanför de flestas räckhåll. För en fågelfotograf är det dessutom en utmaning att få skapliga bilder på dessa fåglar, då de har för vana att röra sig högt upp i trädkronorna (motljus) eller gömma sig i tät vegetation längre ner. Ett riktigt långt och ljuskänsligt tele kan då hjälpa till om man ändå vill ha med sig några minnesbilder hem!

Emperor Bird-of-paradise (Paradisaea guilielmi)
Emperor Bird-of-paradise har ett mycket begränsat utbredningsområde på Huonhalvön i norra Papua!

Emperor Bird-of-paradise (Paradisaea guilielmi)
När det drar ihop sig till spel uppe i krontaket genljuds skogen av höga rop från hannarna. Särskilt högljudda blir de förstås när honorna kommer in och visar intresse.

Raggiana Bird-of-paradise (Paradisaea raggiana)
Raggiana Bird-of-paradise såg vi i nationalparken Varirata. Hannarna satt dock och spelade långt in i spenaten, men den här honan visade sig fint!

Goldie's Bird-of-paradise (Paradisaea decora)
Goldie's Bird-of-paradise finns bara på relativt små öar i arkepelagen D'Entrecasteaux. Vi fick inte riktigt syn på spelet, men med ett par dagars smygande kom vi ändå inpå några hannar.

Goldie's Bird-of-paradise (Paradisaea decora)
En hanne Goldie's Bird-of-paradise putsar sina plymer mellan uppvaktningsinsatserna för damerna!

Lesser Bird-of-paradise (Paradisaea minor)
Lesser Bird-of-paradise är en av de vanligare arterna i släktet med en vidare utbredning på Nya Guinea. Jag såg den bättre på Västpapua förra året, men den här hannen såg lite lustig ut utan sina stjärtplymer som egentligen är förlängda undre stjärttäckare.

Paradisaea tycks vara logga för hela nationen Papua Nya Guinea. Överallt ser man dem i olika former. Här bak på ett av de lokala flygbolagens akterfenor!

 

Posted by Lars Petersson at 8:30 PM