Sword-billed Hummingbird - extremt extrem!

Vill man uppleva extrema egenskaper eller företeelser i naturen ska man definitivt vara fågelskådare! Hos fåglarna är det extremt långt mellan minst och störst, grått och färggladast eller kortast och längst "what ever".

Sword-billed Hummingbird (Ensifera ensifera)
Det är lite så här jag minns den, då jag såg den för första gången för många år sedan. Högt upp i en regndisig andinsk skog. En magisk upplevelse, som sedan dess har närt en dröm...

Sword-billed Hummingbird har helt uppenbart längst näbb av alla drygt tiotusen fågelarter. I förhållande till kroppslängd alltså. Arten är ganska stor för att vara en kolibri med en kroppslängd på ungefär 10 cm och en näbb som är lika lång. Hos honorna, som i genomsnitt har kortare stjärtpennor men längre näbb än hannarna, kan näbben därför bli längre än resten av kroppen! Och det är ju extremt extremt!

Sword-billed Hummingbird (Ensifera ensifera)
Här vid Yanacocha bör man inte missa svärdnäbben. Vi såg i alla fall minst två hannar och flera andra kolibriarter såsom Sapphire-vented och Golden-breasted Pufflegs, Buff-winged Starfrontlets och Great Sapphirewings m.fl....

Ska man se den så bör man ta sig ganska högt upp i Anderna, gärna till över 3000 meters höjd. Här är skogarna ofta hemsökta av regn och träden ligger inbäddade i moln. Men fågelskådningen i den här miljön är bland den bästa i världen. Artrikedomen är stor och det var här som jag såg svärdnäbben ett par gånger 1995. Ganska hastigt, högt upp i regndisig grönska. Kolibrier är också extremt snabba fåglar och gillar man "hummare" får man lära sig att njuta snabbt när man väl får ögonen på dem.

Sword-billed Hummingbird (Ensifera ensifera)
Ja jisses vilken näbb, va!!?!!

Men mycket har hänt sedan 1995. Naturreservat och naturturism i Sydamerika har utvecklats något helt enormt sedan dess. Nu finns det många riktigt bra ställen med fågelmatning och "feeders" för kolibrier och andra fåglar. Därför lyckades jag äntligen förverkliga en mångårig önskan under vinterns resa till Ecuador;  att riktigt njutobsa och fotografera på Sword-billed Hummingbird.

Sword-billed Hummingbird (Ensifera ensifera)
Hannarna hos Sword-billed Hummingbird är mörkare på strupen och har lite kortare näbb än honorna.

Sword-billed Hummingbird (Ensifera ensifera)
Fyra bildrutor sammanlagda till en liten filmsnutt. Till höger, men utanför bild, hänger en "feeder" med sockervatten.

Posted by Lars Petersson at 3:51 PM