Heta dagar i Skåne!

Bee Orchid / Bi-ofrys (Ophrys apifera)
Bi-ofrysen hittades i Sverige så sent som 2014, och blommar nu sällsynt på ett par ställen i sydligaste Skåne.

I tider av reserestriktioner och inställda flyglinjer är det skönt att det finns härliga ting att beskåda på bara ett par timmars avstånd hemifrån. Vi besöker Skåne under en långhelg, som råkar sammanfalla med sommarens hetaste dagar. Vi börjar direkt med Sveriges nyaste och förmodligen sällsyntaste orkidé, Bi-ofrysen. Arten upptäcktes för första gången i vårt land så sent som 2014, men kommer säkert att få fortsatt spridning om klimatet fortsätter att bli varmare. Vi avslutar dagen i trakterna av Gislövs Stjärna och Svabesholm och njuter av spelande klockgrodor, skymningsjagande dvärgpipistrell och hornuggla. Anita, som orkar stanna uppe längre, lyckas se både skogsmård och hasselmus i den varma sommarnatten.

På morgonen är vi åter vid Gislövs Stjärna för att föröka få bättre fotolägen på klockgrodorna. Men det är tvärtyst, och inga grodor visar sig i vattenytan. Men så hörs istället en gnisslande sång på andra sidan dammen, en kornsparv. Denna stora fältsparv är vanlig i södra Europa, men i vårt land finns bara en liten häckande population i södra Skåne. Som smålänning är man inte bortskämd med den här arten, så jag försöker få några bilder.I tider av reserestriktioner och inställda flyglinjer är det skönt att det finns härliga ting att beskåda på bara ett par timmars avstånd hemifrån. Vi besöker Skåne under en långhelg, som råkar sammanfalla med sommarens hetaste dagar. Vi börjar direkt med Sveriges nyaste och förmodligen sällsyntaste orkidé, Bi-ofrysen. Arten upptäcktes för första gången i vårt land så sent som 2014, men kommer säkert att få fortsatt spridning om klimatet fortsätter att bli varmare. Vi avslutar dagen i trakterna av Gislövs Stjärna och Svabesholm och njuter av spelande klockgrodor, skymningsjagande dvärgpipistrel och hornuggla. Anita, som orkar stanna uppe längre, lyckas se både skogsmård och hasselmus i den varma sommarnatten.På morgonen är vi åter vid Gislövs Stjärna för att föröka få bättre fotolägen på klockgrodorna. Men det är tvärtyst, och inga grodor visar sig i vattenytan. Men så hörs istället en gnisslande sång på andra sidan dammen, en kornsparv. Denna stora fältsparv är vanlig i södra Europa, men i vårt land finns bara en liten häckande population i södra Skåne. Som smålänning är man inte bortskämd med den här arten, så jag försöker få några bilder.

Corn Bunting / Kornsparv (Emberiza calandra)
Kornsparven är vanlig söderut i Europa, men kämpar för sin existens i södra Skåne.

På morgonen är vi åter vid Gislövs Stjärna för att föröka få bättre fotolägen på klockgrodorna. Men det är tvärtyst, och inga grodor visar sig i vattenytan. Men så hörs istället en gnisslande sång på andra sidan dammen, en kornsparv. Denna stora fältsparv är vanlig i södra Europa, men i vårt land finns bara en liten häckande population i södra Skåne. Som smålänning är man inte bortskämd med den här arten, så jag försöker få några bilder.

White Stork / Vit stork (Ciconia ciconia)
Den vita storken försvann från den svenska faunan 1954, men återhämtar sig nu bra efter decennier av uppfödningsprojekt.

Nu har det hunnit bli fredag eftermiddag och vi intar den lilla stuga vi bokat vid Sövde över helgen. Från den lilla uteplatsen kan vi skåda både rödglador och vita storkar på nära håll. Storken, som ju försvann som häckfågel ur den svenska faunan 1954, tycks nu klara sig fint igen efter många decennier av uppfödning och utsättningar. Vi räknar som mest till 6 vita storkar på fältet utanför stugan!
Resten av helgen ägnas åt Batlife Swedens årsmöte i Röddige nära Fyledalen. Vi lär oss en massa nytt om landets fladdermöss dessa dagar. Förutom årsmöte så lyssnar vi på intressanta föredrag och diskussioner och är med på kvällsexkursioner med några av landets mest framstående fladdermusexperter.

White Stork / Vit stork (Ciconia ciconia) Från vår hyrda stuga vid Sövde kunde vi räkna till sex storkar samtidigt när vi åt frukost!

Upplagd av Lars Petersson kl. 21:54