Åter till Öland och ut på Alvaret!

Jordugglan på Segerstads alvar

Egentligen hade jag tänkt använda min första semestervecka i Härjedalen och kanske Norge, men väderprognoserna rådde till annat. Bättre att stanna i söder och solen än att blöta ner sina kameraprylar på fjället. Så det blev några dagar på Öland istället. Nu blommar ju purpurknipproten och det var i första hand den som fick mig ut på Alvaret. Och visst fanns de där, även om de inte var så högväxta som jag hade förväntat mig.

Purpurknipprot

Säkert var de över 50 plantor, starkt vaniljdoftande när brisen lagt sig. Här ute blev det några rejäla fågelbonusar också. En jorduggla som jag lyckades få alldeles inpå mig, fast rakt mot kvällssolen. Och först en, sedan inte mindre än sex ängshökar alldeles ovanför huvudet! Har de gemensamma övernattningsplatser här ute?

En av de sex ängshökarna

Fredagsmorgonens första timmar tog jag en lång frukost ute på den långa stenbryggan vid Sebybadet. Omsluten av Östersjön och med Öland hundra meter innanför mig med alla fåglar smakade kaffe och macka utmärkt. Bland de fem tärnarterna som patrullerade stranden blev två skräntärnor höjdpunkten. Deras kraftiga näbbar lyste som röda bromsljus när de passerade kort utanför mig mot morgonhimmeln!

Morgonsol vid Seby läge

Posted by Lars Petersson at 5:26 PM