Bändelkorsnäbben invaderar!

En hanne bändelkorsnäbb i lärkträdet (Loxia leucoptera).

Äntligen en riktig invasion! Det är klart att det är roligt för oss fågelskådare när en annars så ovanlig fågel plötsligt blir nästan vanlig och dyker upp lite varstans! Men anledningen till fenomenet är förstås inte till någon fördel för själva fåglarna egentligen. Akut matbrist på den reguljära vistelseorten är säkert den vanligaste orsaken. Det kan gälla brist på smågnagare för hökugglan, bärbrist för sidensvansen eller tallbiten etc.

Lärkkottarna i Herrestad dög till både bändel och mindre korsnäbb.

Och den här gången är det alltså brist på frökottar i de nordligare taigaskogarna där bändelkorsnäbben annars hade stannat och förkovrat sig. Nu är det massflykt söderut och många kommer nog aldrig tillbaka till sina födelseområden. Arten har specialiserat sig på lärkträd så i våra krokar finns det inte så många ställen att hoppas på. Lärkbeståndet innanför Tånnö har hittills varit fågeltomt vid mina två-tre besök. I lärkträden utanför Herrestad däremot har ett antal ”bändlar” mumsat på kottarna sedan åtminstone söndags.

Ungfågel av bändelkorsnäbb (Loxia leucoptera).Så i måndags var jag där och hittade ganska snabbt några ungfåglar och ett par vackert röda hannar! Men de fick inte ha lärkkottarna ifred utan hade ca femtio mindre korsnäbbar till sällskap. Hoppas nu att de stannar ytterligare någon vecka, så att det blir fler tillfällen för fotografering. Jag har inte sett bändelkorsnäbb på närmare tjugo år, då på Stora Fjäderägg i Kvarken!

 

 

 

 

 

Ungfåglar av den här typen sägs ibland vara mindre korsnäbbar med ovanligt framträdande vingband. Jag tycker i så fall att det är konstigt att de framförallt ses när bändelkorsnäbbarna ”går till”!



Ungfågel av bändelkorsnäbb (Loxia leucoptera).

Posted by Lars Petersson at 1:53 AM