Drömfåglar!

Afrikansk dvärgspett / African Piculet (Verreauxia africana).
Dvärgspetten är pytteliten för att vara en hackspett, stor som en kungsfågel ungefär. Det är en sällan fotograferad art vars utbredningsområde inte har besökts av så många skådare.

Tittar du in på min hemsida emellanåt? Då har du förmodligen redan märkt att jag sedan en tid börjat fylla upp ett galleri från vårens Kamerunresa. Men det tar sin tid. Så här års är det så mycket annat som pockar på ens uppmärksamhet ute i naturen. Det tycks också vara så att för varje resa av lite längd (typ tre veckor) kommer jag hem med ett allt större bildmaterial som ska tas hand om. Det är nästan tur att vi har ett sådant skitväder den här sommaren, då blir det lättare att hålla sig inne vid datorn och göra i ordning bilderna. Fast man orkar inte heller sitta för länge och justera färgmättnad och skärpa, ljus och kontrast. Bäst att ta en paus innan man blir helt ”ballögd” framför skärmen! En nypa luft på Lillstugans förstukvist kan då ge en härlig obs av två betande vitkindade gäss 50 meter från dörren. Så var det igår!

Krokodilväktare / Egyptian Plover (Pluvianus aegyptius).
Av de långt över 500 fågelarterna vi såg på resan kom krokodilväktaren i topp 5 efter en omröstning vid resans slut. Den här karismatiska  fågeln är bunden till det ökenartade Sahelbältet.

Krokodilväktare / Egyptian Plover (Pluvianus aegyptius).Men det tar som sagt var tid att få upp bilderna från resan. Jag laddar upp dem kronologiskt och har nu kommit till dag sex på treveckorsturen. Den här dagen var vi i nationalparken Benoue och här fick vi se flera av resans mest uppskattade fåglar, tillika eftertraktade fotoobjekt. Den läckert svartvittecknade krokodilväktaren hittade vi i par vid en halv uttorkad flodbädd. Bara några meter från fåglarna badade en grupp flodhästar. De har dåligt rykte och lär vara ett av de afrikanska djur som tar livet av flest människor. De gällde att hålla ett öga på dem medan jag samtidigt försökte njuta av fototillfället med krokodilväktarna.













Krokodilväktare / Egyptian Plover (Pluvianus aegyptius).

I torrskogen intill fanns ett häckande par av Afrikansk fiskuggla. Den ugglan har stått högt på önskelistan i många år! Nu fick jag chansen att plåta på en av ugglorna även om de inte riktigt ville oss komma dem inpå livet.

Afrikansk fiskuggla / Pel's Fishing Owl (Scotopelia peli).
"Pelles fiskuv" som vi ofta säger om den här ovanliga uven efter det alternativa engelska namnet "Pel's Fishing Owl" står alltid högt upp på önskelistan. Vi fick se en hel familj!

Purpurastrild / Black-bellied Seedcracker (Pyrenestes ostrinus).
Det svenska namnet "purpurastrild" känns något missvisande! Sällan har man väl sett en sådan karminröd fågel. Tycker du att fågeln ser färgstark ut på bilden så skulle du ha varit med live!

Jag hinner väl få upp bilder från ytterligare några dagar längs resrutten. Tiden är knapp och helgerna framåt fullbokade med äventyr. Sedan stundar Sydafrikaresan. Det kommer bli ett en oslagbar upplevelse att dyka med vithajar och smyga på de ljusskygga stora rovdjuren med kameran…

Regnbågssolfågel / Splendid Sunbird (Cinnyris coccinigaster).
Superlativen räcker knappt till när solfåglar (liksom kolibrier) ska namnges! Regnbågssolfågel är ett gott försök...

Nordlig Karminbiätare / Northern Carmine Bee-eater (Merops nubicus).
Det finns rätt många biätararter och alla är väldigt färggranna. Just i skrivande stund flyger en förrymd/frisläppt karminbiätare omkring på södra Öland. Men den här bilden är tagen i artens hemvisst..

Afrikansk simrall / African Finfoot (Podica senegalensis).Simrallarna gäckar ofta fågelskådaren och även om man varit i utbredningsområdet flera gånger missar man den lätt!

Posted by Lars Petersson at 7:31 PM