Från Färjansö till Santa Cruz Island!

Snart går solen upp över sundet mot Toftaholm.

I måndags, på annandag påsk, var det dags för årets premiärtur ut till spännande Färjansö i Vidöstern. Ljungbyskådarna hade förstås redan sjösatt båten och varit ute redan tidigare, men kanske ändå senare än vanligt efter den sena islossningen. Ljungby fågelklubb har tillgång till Edvards eka, så det är värt mödan att hålla sig på god fot med folket i grannklubben. Det är skönt att slippa dra ut vår gistna kanot i sundet, särskillt när det blåser snålt runt sydudden.
Vi gick ut tidigt med båten och Jonas fick som vanligt sitta vid årorna. Eftersom Krister var med blev det ingen sovmorgon precis, men man ångrar sig aldrig när man kommer ut tidigt och får se solen gå upp över Toftaholms ekar. Krister hade just kommit hem från Asien och lämnat Japan bara dagar innan kaoset bröt ut…

Spaning söderut från sydudden.

En fiskgjusehanne med sina nästan helt vita undre armtäckare.I vanlig ordning gick vi först ner till sydudden. Vattnet låg som en spegel och några dimslöjor dröjde sig kvar ner mot Tärnö där skarvarna höll på med sina bon. Annars var det inte så mycket som rastade på vattenytan. Korparna häckade i år i en tall just innanför udden och matades under skrän av föräldrafåglarna. Så får Jonas syn på en flock tärnor som kommer sträckande mot Hångerlandet. Jag lyfter kikaren men får i stället syn på dvärgmåsar. Flocken visar sig vara blandad, både fisktärnor och måsar. Två årskryss på ett bräde!! Kanotisten Hasse dyker upp och så småningom går vi upp till vindskyddet mitt på ön.

 

 

 

 

 

 





Vad har gladan i näbben?I kanten på maden ligger diverse änder och födosöker. Vi plockar snart ut en Årthanne ur krickflocken, liksom några skedandshannar och en bläsandshona. Snart dyker flera brunhökar upp, någon på väg mot vassarna med bomaterial. En fiskgjuse glider precis över vindskyddet, identifierad till hankönet med sina rent vita armtäckare. Gladan, förmodligen den från Hångerlandet kommer också in på närhåll. Den tycks hålla något ätbart i näbben men vi blir inte riktigt kloka på var det är.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hanne av årta.

Plötsligt lösgör sig årtan ur andflocken och flyger ner till vattenbrynet närmast gömslet. Står man beredd med kamera är det bara att tacksamt ta emot fotoläget. Årtan ligger och snärper en stund med återvänder snart luftvägen upp till de andra änderna igen. Det blev några flygbilder…

Hanne av årta.

Hanne av årta.

När vårvärmen tilltar ger vi oss ut på en promenad över maderna. Det ger framför allt en dvärgbeckasin bland de enkla, men också hussvala vilket blir årskryss för alla utom mej.

Skäggdoppingarna ligger i sundet, men bilden här nedan är från Hornborgasjön några veckor tidigare. Visst är de otroligt läckra fåglar! Nu ska jag börja packa för en tur till Kalifornien och Arizona. Åker om några timmar så nu är det bäst att börja packa. Vi förväntar oss mycket skoj, t.ex. Kaliforniakondor, en lång rad kolibrier och förstås Roadrunner och mycket mer. Dag 1 ger vi oss ut på Stilla havet till Santa Cruz Island , där vi bl.a. hoppas få se Island Scrub-Jay och Island Fox. Jag ska försöka göra åtminstone ett par inlägg här under resans gång. Så, "häng me"!

Skäggdoppingpar, helt osannolika fåglar egentligen!?

Posted by Lars Petersson at 10:54 PM