Minnen från hökugglans vinter!

Hökuggla / Northern Hawk-Owl (Surnia ulula)
En av hökugglorna vid Anneberg i varmt kvällsljus i slutet av mars.

Den gångna vintern, 2012-2013, gick till historien som den "bästa" hökuggleinvasionen sedan vintern 1983-1984. Då för närmare 30 år sedan rapporterades uppemot 20 individer bara i Värnamotrakten under vintermånaderna. Den senaste vintern gav ett något blygsammare resultat med minst 5, möjligen 6 individer. Men det finns en faktor som på ett avgörande sätt gör att vi kommer minnas vintern 12-13 på ett helt annat sätt än 80-talsvintern. Nu har snart sagt alla en digitalkamera med sig ut i fält. På artportalen ligger närmare 1500 hökugglebilder upplagda, foton tagna från slutet av september förra året till in i april i år. Folk älskar tydligen att plåta på hökugglor, och därtill visa upp fotona för andra. Jag själv är inte ett dugg bättre, även om jag inte bemödat mig med att tillföra ytterligare hökugglor till Svalan.

Hökuggla / Northern Hawk-Owl (Surnia ulula)
En hökuggla har precis lämnat sin ovanligt låga utkikspost, nästan i ögonhöjd.

Hökuggla / Northern Hawk-Owl (Surnia ulula)För egen del hade jag rätt mycket flyt med ugglorna. Inte mindre än tre olika individer dök upp ganska nära Lillstugan under vintern, och två av dem blev långstannare och höll till neråt Anneberg mellan sjöarna Furen och Flåren. Fåglarna stannade in i april och det var inte utan att man hoppades på att de skulle gå till häckning. Hade så skett hade det blivit den sydligaste någonsin i landet. För en del år sedan häckade ett par i södra Västergötland bara 10 mil norrut. Nu har jag sammanfattat mina egna fotografiska insatser på den här underbara ugglan i ett eget specialgalleri.











Hela galleriet med hökugglebilder här.

 

Hökuggla / Northern Hawk-Owl (Surnia ulula)
En mulen och råkall vinterdag kan det vara svårt att få färg på bilderna, men den avlövade slyskogen i bakgrunden sätter ändå en särpräglad ton åt bilden.

Hökuggla / Northern Hawk-Owl (Surnia ulula)
Jag bevittnade nog ett tiotal jakter av det här slaget under vintern, dock oftast inte åt det håll där jag stod beredd med kameran. Men plötsligt bara händer det!

Det blev närmare ett halvårs njutning och Annerbergsugglorna blev riktigt bekanta med min närvaro. Att plåta en sittande hökuggla är ju förstås inte så svårt, så utmaning blev att fånga dem under attacken på sorken under snötäcket. I likhet med många andra experimenterade jag med musatrapper för att de skulle jaga på mitt håll, utan någon större framgång. Bara en gång lyckades jag lura en uggla, men efter det så slutade jag. Jag insåg att det kunde innebära en risk för ugglan att slå efter låtsasmöss, och dessutom behöver de ju sin energi till att jaga "the real meat"!

Hökuggla / Northern Hawk-Owl (Surnia ulula)
"Varför står han där nere och åbäkar sig?" Ett av mina sista möten med Annebergsugglorna 6 april...

I vinter lär vi inte få se så mycket av hökugglorna i södra Sverige. Hittills i oktober finns bara två fåglar rapporterade i Götaland, en i Halland och en i Bohuslän. Ett ganska normalt uppträdande alltså och förebådar ingen ny invasion söderut.

Posted by Lars Petersson at 7:17 PM