Nykryssad sandödla!

Det finns inte särskilt många reptilarter i Sverige. Tre ormar och tre ödlor, Thats it! Det måste vara ett bottenrekord för ett så pass stort land som vårt? Då har man väl förstås sett alla dessa sex arter sedan länge, eller? Nej, skam till sägandes så saknade jag faktiskt fram till i förrgår sandödlan på listan. Lika illa var det för sambon, så vi åkte till en grusgrop utanför småländska Hestra där Sven hade sett ett djur något år tidigare.

Sandödla / Sand Lizard (Lacerta agilis)

Väl framme började vi ganska planlöst söka igenom det lilla grustaget. Jag tror inte att det tog mer än tio minuter förrän Anita hade en ödla vid sina fötter. Jag sprang dit, och vilken bjässe! En kraftigt byggd och över 20 cm lång reptil visade upp sig fint innan den tog skydd i den sparsamma slyvegetationen. En mycket vackert ödla, minsann!

Sandödla / Sand Lizard (Lacerta agilis)

Sandödla / Sand Lizard (Lacerta agilis)

Nu står väskorna packade vid dörren igen. Jag och Jonas drar iväg några dagar till Java för att sedan fortsätta till Västpapua i 3½ vecka. Vi förväntar oss en tuff och ansträngande resa men vi hoppas bli rikligt belönade med fina obsar på underbara paradisfåglar och allt annat spännande som finns där. Med lite tur får jag upp någon bild här under resans gång, annars får det vänta tills i mitten av augusti.

Posted by Lars Petersson at 5:06 AM