Runde är fortfarande fantastiskt!

I kvällningen bröt solen nästan igenom.

Så en torsdagseftermiddag kör jag över den smala bron till Runde. Jag var här med Magnus fotbollsommaren 1994 och har sedan dess alltid velat återvända till denna fantastiska fågelö.

Lunnen spanar från sin brant (Fratercula arctica).

Det har hänt en del sedan dess. Beståndet av lunnefågel går väl upp och ner. Men nu är de i alla fall mycket färre än då för 17 år sedan. Havssula och storlabb har däremot ökat kraftigt. Storlabben är jämte lunnen den fågel jag helst vill få bra bilder av. Turisterna tycks också ha blivit fler. Det var knökfullt med husbilar och campingen såg välbelagd ut. Men var är alla tretåiga måsar? Jag såg bara några stycken… Nu är det som sagt eftermiddag och jag förspiller ingen tid utan tar den branta stigen upp till lunnarnas branta stup.

Lunne på ingång (Fratercula arctica).

Tordmular med varierad fiskelycka (Alca torda).

Storlabb (Stercorarius skua).På min väg upp möts jag av flera storlabbar som har revir längs stigen och ett mycket växlande väder. Regnet stänker när jag spanar av de nu ganska fågeltomma branterna. Men lite längre bort har folk samlats på ett ställe och där kommer några lunnar inflygande till sina hålor. Men de är ganska få.




























Storlabben regerar uppe på ön (Stercorarius skua).

Man får räkna med växlande väder på Runde!

En sula blir bakhållen och tvingas ge labben sin fångst!Storlabbarna har ökat kraftigt i antal och det är inte lätt för havssulorna att få hem fångsten utan att bli brutalt rånade på vägen!

























Stormfågel (Fulmarus glacialis).

Stormfågel häckar på flera ställen runt ön och en liten koloni finns ovanför den bortre vändplatsen förbi campingen. En tidig eftermiddag ligger jag i bilen och dåsar efter lunchen. Fiskmåsarna varnar plötsligt och jag hinner se hur en havsörn störtar in mot klippan och kniper en stormfågel.

Posted by Lars Petersson at 7:26 PM