Tench – Drömfåglarnas ö!

Under sommarens Nya Guinearesa gjorde vi många avstickare, och en av de mest avlägsna avstickarna gjordes till den lilla atollen Tench. Ön är så avlägsen och så liten (ca 800x600 meter) att den svårligen låter sig hittas på en karta. Men fåglarna har förstås hittat hit, bland annat den högst åtråvärda Atoll Starling. Här finns också en handfull andra landfåglar, men framför allt är det de tusentals havsfåglarna som gör intryck när man landstiger på ön.

Tench Island
Vi seglade 54 sjömil norrut från New Ireland över natten och närmade oss Tench i gryningen. Redan flög fetärnor och Black Noddys tätt inpå båten...

White Tern (Gygis alba)
De snövita fetärnorna är nog själva sinnebilden för fågellivet på tropiska atollöar. På engelska kallas de ofta för Fairy Tern eller Angel Tern vilket är mycket passande namn. Men det officiella namnet är förnärvarande White Tern.

White Tern (Gygis alba)
Fetärnorna hade inte inlett sin häckningssäsong vid vårt besök. Men de kommer inte att bygga några bon, utan lägger det enda ägget direkt på grenen!

Black Noddy (Anous minutus)
På Tench finns både bruna och svarta noddytärnor, men de svarta är klart talrikast.

Red-footed Booby (Sula sula rubripes)
Rödfotad sula finns på ön i både vit morf och som här, i sin bruna morf.

Great Frigatebird (Fregata minor palmerstoni)
Större fregattfåglar ser till att inga andra havsfåglar kan känna sig säker på att få behålla sin fångst. Den här unga fregattfågeln ser ut att vara på väg att råna den bruna sulan.

Melanesian Megapode (Megapodius eremita)
Melanesian Megapode är en storfotshöna och det är ute på småöarna som man oftast ser dem. De värper sina ägg under stora högar av jord och multnande växtdelar och när kycklingen kläckts får den själv gräva sig upp och får klara sig utan föräldrar!

Nicobar Pigeon (Caloenas nicobarica)
På den här resan fick jag äntligen se Nicobar Pigeon. Vi såg dem på ett flertal ställen längs resrutten, men på Tench fick vi närobsar!

Atoll Starling (Aplonis feadensis)
Atoll Starling förekommer enbart på mycket små öar i ett relativt litet område i västligaste Stilla havet. Tench är trots sitt isolerade läge ett av de mer tillgängliga ställena om man vill se den.

Beach Kingfisher (Todiramphus saurophagus)
Beach Kingfisher patrullerar strandzonen.

 

Posted by Lars Petersson at 3:34 PM