Triss i fladdermöss!

Dvärgfladdermusen i en holk i Gamla Åminne! (Pipistrellus pygmaeus)

Att plåta fladdermöss är inte precis min specialitet. I alla fall inte än. Ska man få bild på flertalet av Sveriges uppåt 20 arter blir det till besöka diverse nedlagda gruvor, medeltida fästningar eller aktivt söka dem där de föryngrar sig i ihåliga träd eller i gamla hus. Av några tillfälligheter har jag fått mer eller mindre bra fotoläge på tre arter. Förutom dessa är förstås åtminstone nordisk och vattenfladdermus vanliga här hemma runt Lillstugan!

Dvärgfladdermusen mäter bara 3-5 cm och väger 8 gram! (Pipistrellus pygmaeus)Nu i lördags hände det senast. Anita och jag ville se hasselmus och åkte till den i mitt tycke ”säkraste” lokalen i Gamla Åminne. Här hade ju Mattias hittas en mus i en gammal holk förra sommaren. Men våra eftersök bland hasselsnåren blev fruktlösa. Vi kollade sedan ett antal fågelholkar men hittade bara övergivna reden. Men i femte holken fann vi något; Inte en hasselmus utan en mycket liten fladdermus! Den klättrade snabbt upp och satte sig högst inunder taket och tittade på oss med svarta pepparkornsögon. Några bilder togs och sedan fick den pyttelilla (3-5 cm) varelsen fortsätta sin dagvila. Vi var nog redan nu inne på att det var en dvärgfladdermus!

 

 

 

 

 

 

 

Långörad fladdermus, en sällsynt nattgäst inne i Lillstugan! (Plecotus auritus).

En sommarnatt för några år sedan satt jag som vanligt och bildbehandlade på Lillstugans övervåning. Det var nog en varm augustinatt för källardörren hade jag lämnat öppen så att katten kunde komma och gå som han ville. Men nu hade katten gjort mig sällskap. Plötsligt var det något som hade fångat hans uppmärksamhet för han satt och gläfste upp mot taket! En ljudlös varelse flög i åttor under takbjälken och katten följde den intresserat med blicken. Snart gjorde jag detsamma! Efter en stund satte den sig på fladdermusvis och jag var inte nödbedd att ta bilder. Den hade fantastiskt långa öron, så artbestämningen lämnade inga alternativ. En fjärilshåv hämtades och kräket fick fortsätta sin nattliga jakt utomhus. Den hade alltså kommit in genom källardörren och sedan förirrat sig två våningar upp!

Stor fladdermus jagade dagtid över Södergårdsviken för sju höstar sedan (Nyctalus noctula).Under ett par senhöstar, och det är några år sedan senast, har jag sett stor fladdermus jaga över Södergårdsviken. De jagar ju arttypiskt i dagsljus så man kan plåta dem på fågelfotomanér. Jag minns hur jag hade satt mig på Lillstugans skorsten med tuben och försökte följa med när något djur kom i min väg. Det var en utmaning att sedan slänga på Coolpixen på tubokularet och hinna ta en bild. Jag ser dem alltså långt ifrån varje höst, men jag hoppas att de kommer i år. Nu har jag bättre grejer att plåta dem med!

Enligt uppgift (via www. fladdermus.net) ska flera svenska fladdermusarter få nya namn. Bl.a. ska dvärgfladdermus få heta dvärgpipistrell, stor fladdermus blir större brunfladdermus och långörad fladdermus blir brunlångöra!!! Jag vet inte om det är riktigt sant?

Posted by Lars Petersson at 3:56 AM