Skön blåhakehelg på Öland!

Blåhake

Helgen som gick, eller rättare sagt söndag-måndag, var jag och Mattias Bokinge på Öland. Vi hade hoppats på att få plåta lite roliga fåglar som de fjällpipare som hade rastat vid Näsby under lördagen. Det blev nu inte så mycket av fjällpiparbilder, men en hel del annat. Just som vi passerade Grönhögen på väg söderut, kom larmet om en nyfångad häcksparv på Ottenby fågelstation. Sparven skulle visas upp vid staketet en kvart senare. Perfekt tajming alltså!

Nu är det ju inte så roligt att plåta handhållna fåglar, men som tur var satte sig sparven i ”dassträdet” bakom gamla museet efter att den återfått friheten i Bertils trädgård. Det var inte så värst många skådare på udden denna söndagsmorgon, kanske knappt hundra, och antalet fågelfotografer inskränkte sig till något dussin. Det blev en utmaning för de flesta att få bild på fågeln där den satt i det risiga trädet i diset.

Det som ända gjorde ett nästan större intryck på oss  var de 4-5 blåhakehannar som oblygt kom inom skotthåll för våra kameror. Flera av dem fanns längs leden ut mot stengömslet på Schäferiängarna. Andra blåhakar fanns vid Görans dämme och Stenåsbadet. Fanatasiskt sträck av vitkindad gås tvärs över ön på måndagen. Vi spanade efter Getteröns rödhalsade gäss i flockarna. De enda fjällpipare som vi såg var några som gick alltför långt bort vid Resmo. Inte en chans att få hyfsade bilder här. En dammsnäppa vid Beijershamn kom vi dock närmare inpå livet, om än i svagt kvällsljus. Det botaniska utbytet inskränkte sig till fältsipporna på sistnämnda lokal, och även några Adam och Eva som har börjat titta upp bland sipporna.

Upplagd av Lars Petersson kl. 03:42