Svenska fåglar
I vårt land kan ungefär 250 fågelarter räknas som häckfåglar. Ytterligare några tiotal arter passerar enbart som flyttfåglar under vår och höststräcket. I det här galleriet, Svenska fåglar, har jag sorterat dessa i grupper, baserat i huvudsak efter aktuell taxonomisk ordning. Sedan har vi en stor grupp fåglar som endast tillfälligtvis hamnar i Sverige - rariteterna. Jag lägger bilderna på dem i galleriet "Sällsynta fåglar i Sverige". Totalt har drygt 500 fågelarter observerats i landet. Vill du använda någon bild, hör av dig till mig via "Kontakt". Obs. Galleriet "Svenska fåglar" uppdateras under den kommande månaden med nytt material.
Sällsynta fåglar i Sverige
Att åka land och rike runt för att titta på rariteter var viktigt för mig på 80-talet. Sedan avtog det intresset snabbt och fokus hamnade istället på utlandsresorna och i viss mån hemmamarkerna. På sistonne åker jag emellanåt, med fotot som ursäkt, åter på "raritetsdrag" om avstånden är rimliga. Men jag har tyckt att det varit svårt att avgränsa vad som ska vara med i det här galleriet, så viss överlappning finns med Svenska fåglar.
Fågelbilder från utlandsresor
Sedan 1983 har jag rest utomlands med fågelskådning som främsta syfte. Men år 2002 köpte jag den första digitala fotoutrustningen och med den fick resorna ytterligare en dimension. Med tiden kom bilderna att få en större betydelse för mig än långa artlistor. I många år har jag varit bortskämd med ett troget resesällskap i form av trevliga vänner, liksom min hustru. Alla har visat på stort tålamod med mitt fotograferande. Tack!
Specialgallerier
Här har jag samlat bilder av de fåglar (mestadels) som jag har haft tillfälle att fördjupa mig i lite extra.
Växter, lavar och svamp mm i Sverige
Att lära sig om botaniken är verkligen ett livsprojekt! Att ta bilder är ett utmärkt sätt att bit för bit förkovra sig i ämnet. Särskilt våra svenska orkidéer tilltalar mig.
Däggdjur
Det finns nu ett undergalleri för svenska däggdjur. Ännu så länge endast några få bilder, dock.