Åldersbestämning av jättehavsörn
Under en resa till Ochotska havet fick jag chansen att ta bilder på världens största örn. Det var många gånger som jättehavsörnarna flög förbi, eller rakt över på nära håll. Eftersom även icke könsmogna fåglar kommer ut till öarna Umara och Talan för att söka föda, kunde alla åldersgrupper studeras. Som mest sågs 19 örnar samtidigt! Själv är jag ingen expert på fåglars ruggningsförlopp, och åldersangivelserna ska ses som preliminära. Jag har dock fått god hjälp av Anders Jihmanner.
Praktejder och ejder i Marstrand
Den här praktejderhanen blev säkert den mest fotograferade ankan i Sverige under 2010. I över tre veckor höll den till mellan Koön och Marstrandön i Bohuslän, ofta helt nära färjorna i sundet. En måndag i slutet av mars var jag och Mattias Bokinge där. Efter att ha letat förgäves i fiskehamnen och nästan börjat misströsta hittade vi den till sist i småbåtshamnen. Några vanliga ejdrar visade upp sig fint också.
Ägretthäger
Under 17 dagar i september-oktober 2010 fanns en ägretthäger på plats i Södergårdsviken i Småland. Jag bor vid denna lilla fågelsjö, och jag kunde dagligen se den från huset där jag bor. Naturligtvis missade jag inte tillfället att plåta på fågeln. Jag satte upp ett kamoflagenät nere vid kanten av vattnet, och vid ett par tillfällen kom hägern helt nära. Bilderna som jag fick i den grå gryningen en torsdagsmorgon blev de bästa, tycker jag.
Smålom
Det här smålomsparet slog sig ner i en liten göl några kilometer från mitt hem. Smålommar har funnits länge här i bygden, och fåglarna har alternerat mellan olika vatten under årens lopp. Ibland flyger de över mitt hus när de är på väg ner till Flåren för att fiska eller övernatta. Smålommen minskar i antal i landet och är rödlistad. I Småland torde friluftsliv och andra mänskliga störningar bidra till hotbilden.
Spelgalen tjädertupp
Emellanåt stöter man dessa spelgalna tuppar och naturligtvis är det ingen större utmaning att komma dem nära och få bilder. Den här kraken hittade jag en morgon i februari när jag var ute i annat ärende i Västergötland. Tuppen spelade i kanten av vägen som var hårt trafikerad. Kanske räddade jag livet på den när jag lockade ut den på fältet, bort från vägen, och in skogen. På så vis räddade vi varandras dag!
Strömstaren i vinterkvarteret
Denna vinter inköptes en ny kamera, men nydanande teknisk prestanda. Det gjorde mig så inspirerad till den grad att jag satte mig nere vid en av mina lokala forsar för att fotografera strömstarens födosökande i det kalla vattnet. Jag kämpade med olika inställningar på kameran, men till slut växte jag in i det. Att sitta still i timtal i minus 7 var inga problem. Kylan glömdes bort när dessa fantastiska fåglar var omkring mig. Minst tre strömstarar hade sitt vinterrevir här. Fem pass under en vecka blev det.